Yuran Tahun 2009

Posted on November 23, 2009. Filed under: Uncategorized | Tags: , , , , , , |

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Disini saya tertarik untuk membicarakan tentang surat arahan berkenaan membenarkan PIBG membuat keputusan dalam menentukan kadar kutipan untuk yuran tahun 2009 bagi sekolah masing-masing.

Disini wujudnya pendapat atau pemahaman wang yang dikutip itu hendaklah diberikan kepada pihak PIBG untuk diuruskan oleh PIBG. Inilah persoalan yang perlu dijelaskan hampir setiap hari oleh saya dan sahabat saya. Oleh itu saya akan memberikan satu perumpamaan yang mudah bagi pengurus sekolah dan guru-guru dan wakil PIBG untuk memahaminya.

1. Didalam surat arahan tersebut hanya menyatakan bahawa memberi kuasa kepada PIBG untuk menentukan kadar kutipan yang dipersetujui dalam mesyuarat PIBG sahaja, tidak ada pula kandungan yang mengatakan ” Wang kutipan yuran hendaklah diakaunkan ke akaun PIBG “. Oleh itu pekeliling lama dan arahan yang terdahulu masih termaktub.

2. Berkenaan dengan kadar yuran yang diputuskan tidak memerlukan kelulusan oleh Pegawai Pendaftar tetapi adalah labih bagus dan baik sekiranya satu salinan kadar yuran yang diputuskan diserahkan kepada JPN Negeri sebagai ” Makluman ” sahaja.

3. Arahan Perbendaharaan 69 ; Kebenaran bertulis untuk memungut wang. Oleh yang sedemikian pengurus sekolah perlulah mengeluarkan surat kebenaran kepada guru kelas untuk memungut wang yuran seperti yang telah diputuskan pada mesyuarat PIBG.

4. Wang bantuan kerajaan untuk PIBG (di Kumpulan Wang Kerajaan ) masih lagi dalam tanggungan pengurus sekolah. Oleh itu PIBG hendaklah merencanakan aktiviti dan dibayarkan oleh pihak sekolah ( mengikut budget yang diterima )

Sekiranya masih ada kekeliruan sila tinggalkan komen anda.

Sekian Terima Kasih.

…. SIY ….

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: