Pengurusan Kewangan Sekolah

Posted on November 23, 2009. Filed under: Pengauditan | Tags: , , |

A. Kawalan Pengurusan. ( Berdasarkan Kes Yang Ditemui )

1. Carta Organisasi Sekolah

Carta hendaklah lengkap dan dipamerkan ditempat yang boleh dilihat oleh orang ramai supaya orang luar dapat tahu untuk berurusan dengan pegawai yang sepatutnya.

2. Fail Meja Dan Manual Prosedur Kerja.

Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam Bil 8/96 menetapkan Ketua Jabatan/Pengurus Sekolah untuk memastikan Fail Meja dan Manual Prosedur Kerja diberikan kepada setiap pegawai dan pejabat. Namun didapati kebanyakkan pegawai mempunyai Fail Meja tetapi tidak dikemaskini dan Manual Prosedur Kerja tidak lengkap.

3. Surat Penurunan Kuasa

Arahan Perbendaharaan 69  menetapkan Ketua Jabatan/Ketua Pejabat/Pengurus Sekolah menyediakan satu surat bertulis untuk kebenaran atau menurunkan kuasa untuk memungut atau menerima wang diberikan kepada pegawai/guru.

4. Jawatan Kuasa Pengurusan Kewangan Dan Akaun.( JKPA )

Surat Perkeliling Perbendaharaan Bil 2/96 menetapkan JKPA untuk bermesyuarat sebulan sekali atau sekurang kurangnya 3 bulan sekali untuk memantau prestasi kewangan jabatan/sekolah masing-masing. Disamping itu perlantikan hendaklah dibuat secara bertulis dan minit mesyuarat difailkan dengan teratur. Akan tetapi kebanyakkan jabatan/sekolah tidak membuat mesyuarat mengikut kekerapan dan ada yang tidak mempunyai JKPA langsung. Secara amnya di atas kertas mungkin ada JKPA, mungkin hanya sebagai pemudah cara kerana tiada pemantauan langsung dari Jawatankuasa ini dalam bab pengurusan kewangan sekolah. ( Tidak ternampak oleh mata kasar saya )

5. Pemeriksaan Mengejut

Arahan Perbandeharaan 309 menetapkan Ketua Jabatan/Pengurus Sekolah untuk membuat pemeriksaan mengejut pada peti besi atau mana-mana bekas simpanan wang dibawah jagaan pegawainya sekurang-kurangnya 6 bulan sekali. Namun didapati amat jarang sekali pemeriksaan mengejut dibuat. Bila ditanya kepada Pembantu Tadbir “Tak buat pun,cuma isi ja ” dan ada pula Ketua Jabatan/Pengurus Sekolah yang menjaga sendiri wang tunai (Panjar Wang Runcit ). Jadi tiada pemeriksaan mengejut dilakukan kerana beliau sendiri yang menjaga wang tersebut.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: